Programator ca meserie, mtb-ist ca pasiune.

ce este deepfake?
ce este deepfake? – marmureanu.ro

Astăzi nivelul inteligenței articifiale este probabil la 1-5% din potențialul ei. Dacă mai aducem în discuție și nivelul folosirii în viața fiecăruia de zi cu zi, aș spune că este mult mai mult. Întrebarea este cum ne va influența viața, dincolo de faptul că roboții ne vor înlocui la locurile de muncă. Cum va contribui la constuirea unei vieți mai bune și cum vor fi folosite aceste tehnologii de cei care știu să le folosească.

Ce este DeepFake?

Într-un singur cuvânt este un FALS. Dar nu ne putem limita la atât pentru că și o semnătură este un fals. DeepFake este format din Deep = adânc, care provin din termenul de deep learning și fake = fals. Concret este falsificarea imaginii unei persoane, de cele mai multe ori în format video deoarece este mult mai credibilă decât o poză.

Mai jos aveți o demonstrație exactă. Un tip care stăpânește aceste tehnologii de Machine learning, Deep Learning, Neural network, Computer Vision, AI și desigur editare video a putut crea un video veridic cu un actor faimos precum Tom Cruise.

Dacă la început se puteau face doar videouri folosind imagini ale unor personalități, acum tehnologia a avansat mult mai mult încât poți face acest lucru în timp real, desigur cu o putere de calcul pe măsură.

Probabil scandaluri în care actrițe foarte populare precum

O galerie de poze cu deepfake puteți vedea și aici Imaginați-vă câ nu știți filmul, și desigur nu cunoașteți nici actorul. Pozele sunt cât se poate de reale. Aceste situații în care se schimbă fața unui actor dintr-un film cu o altă pesoană sunt ușor de identificat ca fiind false. Ce facem însă atunci când o declarație a unui șef de stat este trucată? Sau al unui CEO care deține o companie gigant? Atunci,

Cum funcționează deepfake?

Pentru a putea transforma un video de al tău într-un video cu un actor foarte cunoscut sau o celebritatea ai nevoie de o putere de calcul destul de mare.

După ce te-ai filmat și ai încârcat acest videoclip în algoritm, acesta va începe să împartă filmul în foarte multe secvențe sau mai exact imagini. Din aceste imagini va identifica fața ta folosind un model de Face Recognition, și o va decupa astfel încât să îți cuprindă ochii, nasul, gura și mușchii feței în principiu.

Identificare feței și maparea nu este însă îndeajuns. Pentru a deveni real algoritmul trebuie să \\ miște // fața astfel încât să se plieze perfect pe videoclipul pe care urmează să fie aplicat. Prin urmare același proces va trebui realizat și pe videoclipul pe care se dorește falsificarea.

În linii mari antrenarea unui astfel de model poate dura și zile întregi deoarece se realizează milioane de operațiuni de modelare și învățare.

Deep Nostalgia – Swapface

Cu ajutorul aplicației MyHeritage sau Deep Nostalgiahttps://www.myheritage.ro/deep-nostalgia puteți să readuceți la viață persoane dragi doar cu ajutorul unei fotografii.

În concluzie…

Momentan cam oricine poate realiza un astfel de deepfake. Librarii de genul https://github.com/deepfakes/faceswap sunt publice și cu puțină râbdare poți crea un deepfake veritabil. Problema este că majoritatea populației, nu face distincția între o știre reală și fake news. Ce să mai vorbim de deepfake? Mă mir că astfel de tactici nu au fost folosite încă în alegeri sau alte decizii foarte importante, unde o afirmație spusă de o persoană de încredere poate schimba cursul unor proiecte / sau oameni.


Vom trai pe alte planete, sau în dimensiune virtuala? Sau….ambele? Sau nu vom mai putea distinge trecutul, prezentul si viitorul?

Articol mult mai detaliat si mai tehnic gasiti aici

Un eseu foarte bun tot pe această temă găsiți aici

Facebooktwitterreddit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *