Programator ca meserie, mtb-ist ca pasiune.

Probabil nu toți dispunem de un buget considerabil pentru a putea achiziționa un televizor smart-tv, sau poate avem deja unul și am mai vrea un smart tv și în altă cameră.

Cum putem transforma un televizor normal într-unul smart tv?

Sunt mai multe soluții concrete pentru a „crea” un SMART TV:

 1. Folosind un dispozitiv de tip TV BOX sau Media player (cateva produse aici)
 2. Folosind un Raspberry Pi (cateva modele aici )
 3. Folosind un plug în – sistem (link aici )
 4. Folosind un ChromeCast (link catre produs)
 5. Folsosind un laptop vechi, un telefon, xbox sau PlayStation.

Dintre toate metodele menționate mai sus cea mai simplă, fiabilă și completă este prima metodă. Cea prin care folosind un TV BOX sau Mediaplayer putem avea acces la internet și alte aplicații de pe televizorul normal.

Mediaplayere sau TV BOX-uri ca modele

Mediaplayerele sunt foarte ușor de setat. Aveți nevoie doar de un cablu HDMI (cabluri HDMI găsiți aici) și o priză apropiată de televizorul în care să puteți conecta încărcătorul de la TV Box. Desigur ar fi bine să aveți și o conexiune la internet, sau un router cu wifi la care vă puteți conecta pentru a putea accesa aplicații precum Youtube sau Netflix.

Personal, vă recomand Mediaplayer Xiaomi MI TV Box S deoarece este de la un brand cunoscut, Xiaomi, are suport pentru 4k, dar cel mai probabil dacă ați fi avut această rezoluție pe televizor cu siguranță ar fi avut și partea de Smart TV. Are o mufă USB pentru a putea adăuga stickuri, de pe care puteți viziona alte filme sau pentru a asculta muzică.

Xiaomi MI TV Box se conectează prin wireless la routerul dvs. din casă deci nu va trebui să trageți cabluri prin camere.

Vine deja cu o telecomandă multi funcțională prin urmare nu trebuie să mai achiziționăm noi altă telecomanda / tastatura pentru a putea naviga prin meniul acestuia.

Acest TV box folosește sistemul de operare Android TV 8.1, prin urmare avem acces la multe alte aplicații folosind play storeul de la Google.

O funcție mai specială este suportul pentru comenzi vocale. Practic telecomanda dispozitivului devine un microfon care ascultă comenzile tale pentru căutare, sau pornirea unor seriale.

Alternative pentru XIAOMI MI TV BOX

Dacă prețul de aproapre 400 ron pentru XIAOMI MI TV BOX vă sperie, vă recomand ceva la jumătate din acest preț. Tv Box – R69 4K poate să facă în principiu cam tot ce poate și primul doar că este posibil ca uneori să întâmpinăm blocaje ale aplicațiilor, și în principiu calitate mai slabă a video-ului.

Pentru cei care nu se grăbesc și sunt dispuși să aștepte chiar și 2 luni până la sosirea produsului, vă recomand ALIEXPRESS.com produse de tip media playere aici Varietatea de produse este enormă. În funcție de preț, calitatea produsului, culori și mărimi puteți găsi cam orice. Vă recomand însă să alegeți produse cu multe reviewuri. Mai multe detalii despre cum să cumperi de pe Aliexpress.com găsiți în articolul scris aici.

Folosind un Raspberry Pi – pentru televizor non smart tv

În cazul în care nu știți ce este un Raspberry Pi, vă recomand să citiți următorul articol în care am descris ce pot face, la ce sunt utile și cum au apărut micro computerele de tip Raspberry Pi

Puteți cumpăra un rasberry pi de la magazinele de specialitate și aici. Vă recomand o carcasă pentru acesta ( link carcasa raspberry pi) cât și un card micro sd (cel putin 16gb) și un încărcător în cazul în care nu aveți deja în pachet. Ca încărcător puteți folosi și unul de la un smartphone pe care îl dețineți doar să vă asigurați că are output mai mult de 2A (amperi).

Presupunând că aveți Raspbery Pi-ul setat și gata să ruleze, mai exact sistemul de operare instalat, încărcătorul conectat și HDMI-ul (cabluri HDMI găsiți aici) de asemenea conectat la televizor, totul ar trebui să fie în regulă.

Folosind o tastatură wireless (eu folosesc aceasta tastatura deoarece are si mouse incorporat cat si iluminare) putem acum sta în pat și naviga pe internet, netflix sau youtube fără nici o problemă. Dezavantajele aici sunt că aceste aplicații trebuie accesate din browser în cazul în care ați instalat un sistem de operare Linux dar există și tutoriale pentru a instala android pe Raspberry Pi.

Aici puteți găsi un tutorial complet de construire a unui smart tv folosind acest Raspberry Pi.

normal-tv-raspberrypi-smart-tv
normal-tv-raspberrypi-smart-tv

ChromeCast sau Fire TV stick

Aceste două dispozitive ChromeCast și Fire TV stick se conectează la televizor tot printr-un HDMI (cabluri HDMI găsiți aici) însă sunt mult mai limitate decât TV Box-urile și Mediaplayerele. De ce sunt limitate? În primul rând pentru că nu putem selecta exact conținutul pe care dorim să îl redăm pe Televizor din televizor. Trebuie să folosim un laptop de pe care indicăm ce videoul să inceapă să fie redat pe chromecast sau prin intermediul telefonului pentru a reda un video de pe youtube sau netflix.

roku-vs-firestick-vs-chromecast
roku-vs-firestick-vs-chromecast

Folsosind un laptop vechi, un telefon, xbox sau PlayStation

Această metodă este destul de simplă. Luăm un laptop conectăm printr-un HDMI (cabluri HDMI găsiți aici) la televizor, după care folosind o telecomandă wireless (eu folosesc această tastatură deoarece are și mouse încorporat cât și iluminare multicoloră) putem să începem să scrolăm prin internet pe site-urile dorite sau să ne uităm la orice video de pe youtube de pe televizorul nostru non smart tv.

Dacă aveți un televizor mai vechi cel mai probabil aveți o ieșire de tip SCART puteți cumpăra un dispozitiv care face conversia de la scart – hdmi link aici Mufa scart este cea din dreapta mai mare.

scart-vs-hdmi
scart-vs-hdmi

Cum arată mufa HDMI și cablul HDMI

mufa-hdmi-mufa-mini-hdmi
mufa-hdmi-mufa-mini-hdmi

Facebooktwitterreddit

Comments

    1. Banuiesc ca va referiti la pragraful asta „Folsosind un laptop vechi, un telefon, xbox sau PlayStation” – Daca da, atunci am omis din pacate sa mentionez faptul ca eu prin intermediul unui cablu mai special pot reda continut de pe Samsung Note 4-ul vechi pe televizor prin HDMI-microusb.

     1. Nu.
      Ma refeream la asta: “Unele telefoane pot fi conectat prin USB-c, Micro-USB la HDMI-ul telefonului”.

 1. Buna ziua,
  la tara avem un LCD cu HDMI. Vreau sa achizitionez un chromecast sau ceva de genul acesta pentru a reda continutul de pe un telefon pe tv. Pentru o astfel de conexiune, este nevoie si de un router sau telefonul se conecteaza direct la chromecast sau la un dispozitiv similar?
  Multumesc,

 2. Salut tinerete,
  Trebuie neaparat sa iti spun ca esti foarte tare ! Acum, ca ti-am spus chestia asta pot sa merg linistit la culcare ..,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *