Programator ca meserie, mtb-ist ca pasiune.

De ceva vreme am tot urmărit magazinele online și tot felul de reviewuri pentru a-mi cumpăra un nou aparat foto, mai mult pentru filmări.

Astăzi vreau să vă prezint SONY A6000. Un aparat foto mirrorless foarte capabil chiar dacă a fost lansat acum 6 ani. Mai mult de atât, se merită să îl mai cumperi în 2020? De ce mi-aș lua un aparat mirrorless și nu un DSLR? De ce am nevoie de aparat foto când am un telefon mobil?

SENZOR-ul A6000

marimi senzori full frame - APS-c
marimi senzori full frame – APS-c

Avem un APSc – cu o rezoluție de 24.3 mp (care include 6,000 x 4,000 pixeli) și un procesor de imagine BIONZ X puternic. Capabil de un focus automat de aproape 0.2 secunde și cu un face tracking printre cele mai bune din clasă. Acesta este un senzor de tip crop si nu Full FRAME. Asta înseamnă că nu veți putea obține un efect de blur foarte profund, excluzând obiectivele, ca pe un aparat FULL FRAME. Mai mult de atât fotografiile nu vor fi grozave în condiții de lumină reduse comparative cu un FULL FRAME.

În ceea ce privește rezoluția senzorului, consider că este una foarte bună pentru un utilizator mediu și nu un profesionist. Dacă pozele făcute cu acest aparat le vei urca pe instagram sau facebook acestea vor fi compresate la jumătate și prin urmare calitatea și detaliile nu vor mai fi așa de sesizabile. Desigur, că există aparate cu 30, 42mp sau 108mp pe anumite telefoane. Dar cum spuneam consider că acestea sunt mai mult pentru profesioniști care au nevoie de o calitate mare o fotografiilor.

full frame vs crop senzor
full frame vs crop senzor

OBIECTIV 16-50mm – f3.5-5.6

Sony A6000 folosește montura de tip E-MOUNT și practic orice obiectiv SONY cu această montură va putea fi folosit pe acest body fără probleme, ceea ce mi se pare un mare plus.

Dacă cumpărați un kit (ca acesta), cel mai răspândit obiectiv este cel de 16-50mm cu diafragma de 3.5, dar se găsesc și kituri cu obiectiv de 18-135mm. Acesta are stabilizare a imaginii încorporate dar consider că este ceva mediocru. Din cât am folosit acest aparat cu acest obiectiv și din obișnuița de a avea ceva mai telephoto precum 18-250mm de pe Nikon sunt puțin cam dezamăgit. Cred că ar trebui cumpărat un obiectiv ceva mai bun mul mai capabil precum: Samyang 10mm F2.8 , Sigma 16mm F1.4

sony a6000 din fata - marmureanu.ro
sony a6000 din fata – marmureanu.ro

CONSTRUCTIE si DESIGN A6000

Fiind un mirrorless acesta este destul de compact atâta timp cât ai un obiectiv mic. Body-ul este foarte solid și rezistent format din magneziu care se simte foarte rigid în mână. Butoanele au feedback bun și cred că vor rezista mult timp indiferent de intemperiile la care îl veți expune.

sony a6000 - marmureanu.ro
sony a6000 – marmureanu.ro

Designul este unul oarecum demodat din punctul meu de vedere dar nu consider că este un oarecare minus. Ideea este că acest design a fost păstrat chiar și pe modelele mai noi precum A6100, A6400A6400 sau A6600A6600. (comparație între aceste aparate foto mirrorless)

Pe body regăsim următoarele:

  • mufa de încărcare MICRO USB și mufa Mini HDMI
  • 2 butoane CUSTOM configurabile după nevoia utilizatorului
  • un flash încorporat pe care îl consider util.
  • ecran parțial rabatabil
  • viewfinder – digital
  • rotiță schimbare mod de fotografiere
  • declanșator și buton de filmare
  • plus celelalte butone specifice unui aparat foto
ecran si viewfinder sony a6000 - marmureanu.ro
ecran si viewfinder sony a6000 – marmureanu.ro

Viewfinderul este unul digital foarte clar și sensorul de comutare între ecran și viewfinder este foarte responsiv, uneori enervant de corect. Zic asta pentru că trecea de pe ecran pe viewfinder chiar și daca detecta că apropiai un deget de el. Ecranul de pe body un OLED Tru-Finder extrem de luminos dar de care nu sunt deloc încantat deoarece nu poate fi rabatat în lateral sau sus pentru a te putea vedea atunci când te filmezi. Da, știu e una dintre probleme mai vechi a celor de la SONY în special pe aparatele mirrorless, care pare să o fi rezolvat pe noul aparat de vlogging – mai multe detalii Sony ZV-1

FOTO si VIDEO

SONY A6000 poate trage 11 cadre pe secundă. Are Eye order focus care se referă la faptul că va putea focaliza pe subiect in funcție de ochi. Va putea ține focalizat subiectul bazându-se pe acest lucru.

Poate filma FULL HD până la 60 de FPS. Chiar dacă mulți preferă noul standard de filmare 4K, 1080p este încă cea mai folosită rezoluție pentru filmare de către youtuberi.

Din păcate pe acest body nu avem 4K iar dacă îți dorești această rezoluție va trebuie să te uiți la modele precum A6100, A6400, A6500 sau A6000.

Chiar dacă nu există o densitate foarte mare a pixelilori, în FULL HD, calitatea videourilor este una bună și mai important este că diferența o poate face un obiectiv mai scump bine ales pentru ceea ce vrei să filmezi.

ecran si viewfinder sony a6000 - marmureanu.ro
ecran si viewfinder sony a6000 – marmureanu.ro

BATERIA performanțe și tip

Îți permite să tragi undeva la 360 de fotografii până când va trebui să o reîncarci. Eu nu am reușit să scot decât 320 și ceva. Acumulatorul este de tip NP-FW50. Pe video am reușit să filmez undeva la 45-50 de min. Ne luând în atenție faptul că filmarea se va întrerupe la 20 min. Din experiența mea, consider că îți vor trebui cel puțin două baterii pentru a putea folosi aparatul o zi întreagă.

AVANTAJE si DEZAVANTAJE

-AVANTAJE–

  • wifi integrat si NFC. Este efectiv o plăcere să faci poze cu acest aparat și să le poți descărca direct pe telefon și după să le pui pe orice rețea de socializare.
  • Pret avantajos comparativ cu alte aparate.

DEZAVANTAJE–

  • nu există nici o mufă pentru intrare microfon. Ceea ce înseamnă că va trebui să folosești microfonul încorporat sau să te bazezi pe un mod separat de înregistrare a sunetului. Personal am folosit microfonul incorporat și nu consider să fie foarte slab, comparativ cu DSLR-ul meu Nikon D5200.
  • Ecranul din spate nu este rabatabil către obiectiv. Din păcate nu îți vei putea face poze selfie și nu vei putea face vlogging cu acest aparat. Nu din cauza faptului că nu se poate ci din cauza faptului că îți va fi foarte greu să știi dacă ești încadrat bine.
  • Nu are un ecran tactibil. Ceea ce înseamnă că nu vei putea atinge pentru a focaliza sau pentru a schimba anumite setari direct de pe ecran fără a folosi butoanele

Galerie de poze făcute cu Sony A6000

În concluzie, cred că este un aparat foto foarte bun. Dacă vrei să îl folosești pentru poze în mare parte, își va face treaba foarte bine atâta timp cât vei avea un obiectiv capabil. Se descurcă și pe video dar nu este un aparat care să țină și peste 3-4 ani. Faptul că a câștigat mai multe premii în 2014 spune multe despre ce este capabilă în mâinile unui fotograf.

Aparatul îl puteți găsi aici Sony A6000

Mai multe păreri găsiți pe videoul dedicat lui Sony A6000

PS. Mulțumesc lui Florinel pentru că a avut amabilitatea să îmi împrumute aparatul pentru o perioadă bună, și sa pot testa. M-a ajutat mult în luarea deciziei de a cumpăra un A6400 – vezi articol

Facebooktwitterreddit

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *