Programator ca meserie, mtb-ist ca pasiune.

Starlink este o companie creată de Elon Musk. Una dintre multele companii create de el care au succes și sunt recunoscute la nivel mondial.

Recent acești sateliți au fost văzuți gravitând și deasupra României, cu toate că ei erau acolo de ceva mai mult timp. Mai jos se poate vedea exact momentul în care sateliiții starlink au fost lansați în spațiu.

Aici puteți găsi video-ul cu lansarea completă de la numărătoarea inversă până la desprinderea sateliților și aterizarea înapoi a booster-ilor.

Pornirea proiectului StarLink

StarLink a fost pornită de către compania SpaceX,deținută de magnatul Elon Musk, în anul 2015 având scop dezvoltarea unei noi rețele de comunicare prin satelit.

Proiectul a pornit cu 60 de ingineri și promitea să ofere o viteză de internet mai mare decât cele tradiționale, la un preț mai mic și cu o acoperiere globală. Citisem la un moment dat, că o simplă îmbunătățire de cateva milisecunde a vitezei de internet pentru cei care operează în bursă poate însemna căștiguri semnificative de până la 100 milioane de dolari între SUA și Europa. Să spunem că este o situație mai deosebită aici, dar chiar și așa asta face ca proiectul Starlink să fie unul de succes chiar dacă nu va reuși la început să coopteze foarte mulți clienți.

Scopuri și obiectivele sateliților StarLink

Conform Eportal.org, Starlink este un proiect dezvoltat de către SpaceX, care presupune realizarea unei rețele de sateliți de înaltă performanță, cu costuri reduse pentru a implementa un nou sistem de comunicație prin spațiu.

Astfel SpaceX, promite că va putea oferi viteze mult mai mari de download și upload pentru întrg globul pământesc. Dacă nu știți deja, din cele 7.954 de miliarde de oameni doar 4.574 au acces la internet, conform statisticilor Desigur motivele pentru care nu toți au acces la internet pot varia: de la faptul că nu au un astfel de dispozitiv, la faptul că nu își permit să plătească pentru o astfel de conexiune până la faptul că semnalul în zona respectivă este inexistent.

Elon Musk – Starlink sateliti

Practic dacă reușești cumva să le oferi acestor oameni acces la internet, prin faptul că va fi mai ieftin sau prin faptul că pur și simplu va exista acel semnal de conectare la satelit pentru internet, rezolvi o problemă esențială. Elon Musk a văzut această oportunitate și a profitat de ea. Desigur, nu a fost primul. Google a abordat această problemă pornind un proiect bazat pe baloane cu aer care ar funcționa ca niște amplificatoare de semnal ce ar pluti printre nori. Facebook s-a gândit la drone și a pornit de asemenea în această compețiție.

Ca acaparare a pieții, Starlink dorește să obțină pentru început Nordul S.U.A și Canada în 2020 urmând ca în 2021 să poată oferi acest serviciu populației globale din moment ce va avea îndeajunși de mulți sateliți.

Cum funcționează satelitii Starlink

Spre deosebire de sateliții obișnuiți, sateliții Starlink gravitează la o distață mult mai mică de aproximativ 550km față de pământ ceea ce îi face să fie atât de ușor vizibili cu ochiul liber.

Pe cer sunt văzuți ca un șir de puncte luminișcente. Pentru cineva care nu a auzit de Starlink, li se va părea foarte ciudat, dubios, și chiar S.F. Însă sunt cât se poate de reale și ceea ce îmi place foarte mult la cei de la SpaceX este că fac apropare totul public. Lansările, și multe alte detalii. Practic poți vedea live când este lansată o nouă racheta sau un nou set de sateliți.

Randare 3D Sateliti Starlink

Sateliții se lansează grupați câte 60 printr-o rachetă Falcon 9. Fiecare satelit în parte are 260kg și sunt proiectați într-un mod cât mai plat pentru a fi eficienți la transport dar și pentru captarea razelor solare, deoarece așa se alimentează aceștia. Comunicarea către pământ se face prin 4 antene.

satelitii starlink grupati 60

Modul în care se deplasează este dat de propursoalele bazate pe ion alimentate de krypton. Toți sateliții se ghidează unul după altul prin intermediul unor senzori (star tracker) precum un lanț format din zale.

Probabil vă întrebați ce se întămplă cu sateliții care nu funcționează corect și cad pe pământ. Vești bune, nu vor cădea în casa nimănui, aceștia sunt gândiți și construiți din materiale care ard ușor și se dezintegrează la reintrarea în atmosfera pămăntului.

Cum se văd satelitii Starlink pe cer

Sateliții Starlink la Eforie Sud Foto: Facebook Raducan Marcela Cătălina

PS. Stiați cât de mulți sunt în spațiu? Va las un site cu toți sateliții. Fiecare punct de aici are datele cu lansarea și alte detalii aferente. Sunt fie sateliti, fie resturi de la rachete sau alte deseuri care gravitează în spațiu.

Facebooktwitterreddit

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *