Este o premieră mondială. Pentru prima oară în istorie, o companie privată va transporta astronauți în spațiu către ISS (International Space Station).
SpaceX deține mai multe contracte mari cu NASA pentru misiuni spațiale. Deși până acum a realizat doar transporturi de marfă către ISS, aceasta este prima dată când va tansporta oameni.
SpaceX lansează pentru prima oară capsula Dragon care va fi propulsată de turbo booster-ul deja cunoscut Falcon 9. Capacitatea acestei capsule este de 4 persoane, și în viitor se zvonește că va primi chiar un upgrade.
Dragon Dawn pic.twitter.com/mz1EzU5GSO
— Elon Musk (@elonmusk) May 26, 2020
Echipajul este format din astronauții Robert Behnken și Douglas Hurley.
Lansarea va putea fi vizionată live pe canalul oficial de youtube a celor de la SpaceX aici astăzi, 27.05.2020, începând cu ora 19:15 ora României, decolarea fiind programată pentru ora 23:30.
În ceea ce privește capsula Dragon, totul este modern, simplu și eficient, cam la fel ca orice bord de pe mașinile Tesla.
Practic toate sutele de butoane aflate în una din capsulele din trecut a celor de la NASA, au fost înlocuite de către 3 ecrane tactile și câteva butoane principale plus manete. Vedeți mai jos diferențele.
Capsula Dragon va naviga în principiu singură și dacă totul decurge bine nu va fi nevoie ca echipajul să intervină în nici un fel în navigarea acesteia către ISS. Este un pas major în ceea ce înseamnă navigarea spațială.
Scaunele din interiorul capsulei au fost de asemenea modernizate, și sincer par desprinse dintr-un film SF. Totul este foarte simplu și intuitiv.
Costumele astronauților au un cu totul alt design față de vechile costume folosite de NASA. Asemănător scaunelor din capsulă costumele par să fie ireale, deoarece upgrade-ul este uriaș. Cum se poate ca ceea ce cântărea aprox. 120kg să fie transformat într-un costum atât de subțire și ușor?
În viitor NASA plănuiește să lanseze un echipaj uman către lună, misiunea numindu-se ARTEMIS. SpaceX a fost selectată să dezvolte o navă spațială Starship, optimizată pentru a transporta oameni, și pentru orbita lunii și pentru a ateriza pe suprafața lunei.
Sursa: https://www.nytimes.com/interactive/2020/05/26/science/spacex-nasa.html