Am participat acum câteva zile la un webinar susținut de către cei de la Startarium.ro despre ecommerce si marketing online.
Am adunat câteva din întrebările de acolo și am spus să le pun într-un video să ofer ceva răspunsuri pentru a vă ajuta. Cu dedicație pentru cei care vor să pună pe picioare un magazin online.
Platforme de tip open source pentru magazine online
Ce înseamnă open source? Codul este gratis și liber să fie modificat și adaptat de către oricine.
Personal, am lucrat cu toate. În ultimii 5 ani zi de zi cu Magento 2. Asta nu înseamnă că este cea mai bună platformă și este perfectă pentru viitorul vostru magazin. Nu! Fiecare dintre ele se pretează mai bine pentru magazine mai mici, sau magazine mai mari. WooCommerce se pretează poate foarte bine pentru cei care for să customizeze magazinul la maximu. Vei putea face acest lucru fără probleme deoarece exista o sumedenie de module care vă ajută sa faceți acest lucru.
Sper să pot face în viitor un video dedicat cu recomandări de platforme între open source și saas.
Recomandări platforme pentru magazin online de tip SaaS
- GoMag – companie din RO
- Bluegento – companie din RO
- Shopify
- Squarespace
- Wix
Nu voi face reclamă aici, pentru una dintre ele. Ce vreau să vă spun este că atât GoMag cât și Bluegento, au integrări cu mai toți curierii locali, și cu majoritatea metodelor de plată online cu cardul din România.
Celelalte platforme precum Shopify, Squarespace, Wix, este posibil ca în funcție de ce curier și metodă de plată online ați ales să nu fie integrate cu acestea. Personal, pentru început aș merge cu una dintre platformele românești deoarece aveți parte de suport direct și vă vor ajuta să porniți magazinul online foarte repede.
Recomandări de hosting pentru magazin online
Pentru hosting vă recomand site-urile de mai jos, dar puteți merge și pe alte platforme despre hosting, atâta timp cât vă sunt recomandate de cineva în care aveți încredere. Am scris aici un articol dedicat pentru hosting .
- Skaleweb
- Romarg
- Hostvision
Pentru hosting folosesc toate platformele de mai sus menționate, dar în special serviciile celor de la HETZNER. Sunt o companie din Germania, cu un raport – cost/performanță foarte bun. Desigur, acesta este pentru avansați sau pentru cei care vor / au nevoie de o arhitectură de tip cloud.
Sper să fac și un articol, despre avantajele unui magazin în cloud (AWS, Google Cloud, Microsoft Azure), când ar trebui sa faci acest lucru și de ce.
Nu recomand Gomag, este mult prea scump si prea multe limitari..nu poti personaliza, pentru orice te taxeaza, daca ai pest 350 comenzi te taxeaza cu 350 lei/ luna pe langa abonamentul de 250 lei si ajungi la niste sume exorbitante. Asta pe langa gazduirea pe care o achiti separat de apr 150 eur + seo modul avansat, etc…
Deci…in concluzie, o platforma ce te stoarce de bani, daca vrei sa iesi pe profit trebuie sa ai un nr. maricel de comenzi altfel NU merita.
Salut Cristi! Multumesc de comentariu. Sper sa ii ajute si pe ceilalti.
Personal folosesc Gomang si nu ii recomand. Sper cat mai repede posibil sa migrez catre o platforma open source.
Ca si principale defecte as enumera:
-Costuri mult prea mari (acel increment de 70 euro pentru 300 de comenzi)
-Limitari in ceea ce priveste platforma (modificari grafice, integrari ERP).
-Timp de raspuns foarte greu din partea personalului in ceea ce priveste modificarile la site.
-Nu isi asuma nimic, in anul 2020 platforma a picat de foarte multe ori. (Raspunsul lor era ca lucreaza la inbunatatirea ei).
Personal va recomand sa nu va mai incredeti in astfel de personaje ( Cosmin Daraban), care promit foarte multe lucruri la inceput si nu ofera nimic.
Pentru inceput ti se pare un cost mic (27 euro/luna), ceea ce este cu adevarat mic, dar pentru inceput. Dupa un timp vei regrata.
O solutie de luat in calcul este https://famshop.ro/
Mersi! Care ar fi punctele forte?