Articolul ăsta o să aibe un mic iz motivațional.
Vreau să devin programator! Pot să garantez că ideea asta ți-a venit în minte după ce ai discutat cu un prieten care este programator și ți-a spus că poate lucra de oriunde și că și-a luat o nouă mașină. Sau, tocmai ce ai vizionat The Social Network (https://www.youtube.com/watch?v=lB95KLmpLR4) sau ai citit povestea lui Elon Musk despre cum a facut primii 500$ din primul joc la 12 ani, și mai târziu a vândut x.com și a devenit milionar. Am dreptate? Dacă nu scrie-mi în comentarii.
Ești potrivit pentru a fi un programator?
Bun. Ai decis că vrei să investești timp în a învăța „programare”. Cu toate că nu știi cu ce se mănâncă. Îți spun eu, de obicei cu cafea :p Nu știi de unde să începi, și pe net apar tot felul de cursuri care vor să te usuce de bani. Haide să îți spun câteva lucruri de care să ții cont înainte de a porni pe drumul ăsta. Ordinea nu contează.
Ești pregătit/ă să stai pe scaun 8 ore pe zi în fața unui calculator?
Simplu, ai spune, nu? Da, pentru unii, pentru alții nu. Dacă momentan ai un job care te pune tot timpul pe drum, și îți place asta îți va fi greu să te adaptezi.
- Dacă ești genul care îi place să fie tot timpul în contact cu oameni, la fel îți va fi greu.
- Dacă ești genul perfecționist și vrei ca lucrurile să îți iasă perfect din prima, fără să mai pierzi timp în plus, îți va fi greu.
- Dacă nu știi nici o boabă de engleză, renunță.
- Dacă ești o persoană în general mai atehnică, și nu ai cunoștințe minime despre ce înseamnă un calculator, părți componente, cum funcționează în general, va fi cam dificil.
- Dacă ești genul care crede că programare înseamnă să scrii trei linii și totul va merge ca uns, te înșeli.
- Dacă speri să te îmbogățești după un an sau doi de programare, te înșeli.
De ce să renunț în a deveni un programator?
Fie că stai în fața unui calculator sau în fața unui laptop, trebuie să fii obișnuit/ă să pierzi ore în fața lui fără să te simți extenuat/ă. Programarea înseamnă să petreci foarte mult timp în fața unui calculator și să cauți soluții la probleme, să încerci și să fii obișnuit cu a da greș. Chiar și cei mai buni programatori de la Google, Microsoft, Facebook, etc. recunosc că zi de zi dau greș în ceea ce privește dezvoltarea unui nou algoritm, etc.
Ca programator vei petrece foarte mult timp singur. Cu căștile pe cap, încercând să înțelegi ce face o clasă/funcție sau cum rezolvi o problemă. Dacă nu te simți confortabil în acest fel, nu vei rezista mult chiar dacă ești foarte bun.
Pasiunea este cheia succesului
Ca să devii programator este absolut esențial să fii cât de cât o persoană tehnică. Dacă ajungi să fii angajat/ă și nu știi să îți conectezi monitorul la laptop sau unitate, mai bine renunți de acum. Caută mai adânc în aptitudinile tale și sunt sigur că vei găsi ceva mai interesat, un lucru de care ești mult mai pasionat.
Este foarte important să fii pasionat de ceea ce faci. Asta te va ajuta în momente în care crezi că nu există altă soluție, în momente în care te vei simți foarte PROST, fizic și psihic. Nimeni nu s-a născut cu programarea în cap. Dar îți pot garanta că ceva în interiorul lor i-a împins în această direcție și ceva le-a spus că le-ar face mare plăcere să facă acest lucru.
Același lucru s-a întâmplat și cu mine, am descoperit programarea în școala generală și mi-am spus că asta este calea pe care voi merge. Calculatorul va deveni cel mai bun prieten al meu. Am știut că orice voi face mi-aș dori ca munca pe care o voi face, va implica într-un fel sau altul să creez proiecte prin intermediul calculatorului.
Pasiunea te va ajuta foarte mult, și dacă știi să te dedici întru totul, sunt foarte sigur că vei găsi o metodă să faci și bani. De aceea ajung în acest fel și la partea în care vă spun sincer să nu vă apucați de programare doar pentru că se câștigă ceva mai mult decât majoritatea job-urilor. Nu faceți greșeala asta. De ce? Pentru că vă veți cumpăra un apartament, vă veți obișnui cu un stil de viață puțin mai scump și dacă nu veți face asta cu plăcere, vă veți urâ jobul. Veți înjura și boscorodi fiecare zi pentru că trebuie să faceți ceva ce este împotriva voinței voastre.
Nu contează ce presupune să devin programator. O să reușesc!
Va trebui să investiți foarte mult timp pentru a vă pune bazele programării înainte de a putea scrie primele linii de cod. Veți avea nevoie de ore bune în care să vă închideți într-o cameră și să parcurgeți zeci de rânduri pentru a înțelege câteva concepte de bază. În tot acest proces de învățare dedicarea este totul. Ca și cum ați învăța să cântați la o vioară sau la pian.
Este destul de descurajator tot ce am spus mai sus, dar dacă nimic nu vă atinge înseamnă că sunteți pe drumul cel bun. Vă doriți să deveniți programator/oare și mai mult de atât simțiti că asta este ceea ce vă doriți să faceți pentru următorii 10-20 ani. Citiți articolul de mai jos pentru mai multe detalii despre ce înseamnă viața de programator.
Ce înseamnă să fii programator? 10 lucruri de care să ții cont – link
Dacă v-a plăcut acest articol un share pe contrul vostru de facebook, m-ar ajuta enorm. De asemenea pentru mai multe informații vă invit și pe canalul de youtube unde postez tutoriale și review-uri interesante.
Chiar dacă nu m-am uitat la acest video înainte de a scrie articolul se pare ca tot ce am spus eu mai sus este validat și de alți programatori.
Comments