Roboți care livrează singuri direct acasă

roboti-care-livreaza-singuri-acasa

Personal sunt un tip pasionat de Science Fiction și tot ce înseamnă automatizare (progrmator fiind) / tehnologizare iar acum câ vâd roboți care livrează singuri direct acasă mâncare sau alte obiecte comandate online este un vis devenit realitate.

Am intrat de mult într-o eră a roboților fizici, doar că abia de câțiva ani au început să și apară la propriu pe străzi. Până acum fiind prezenți preponderent doar în fabrici pe linii de producție complexe.

Perioada de pandemie, în care milioane de oameni au stat în casă a făcut ca magazinele online și livrările la domiciliu să crească înzecit. Odată cu acestea și alte companii care dezvoltă roboți autonomi pentru livrări au ieșit la vedere în ochii clienților.

Startup-ul Starship Technologies

Starship Technologies a fost înființat în SUA, în 2014 de către doi foști co-founderi ai lui Skype, Ahti Heinla și Janus Friis. Compania a pornit de la idea de a dezvolta roboți care livrează singuri bunuri și mâncare la nivel local. Zis și făcut! Așa a luat naștere robotul autonom Starship.

Robotul Starship

Design-ul acestui robot îmi încântă privirea. Totul este modern, fluid și foarte bine închegat. Avem 12 roți acționate electric, mai multe camere video pentru a analiza mediul înconjurător, au un spațiu de depozitare care poate susține 10kg și o antena pentru a le asigura un semnal GPS foarte bun.

Concret, acești roboți folosesc inteligența artificială și deep learning pentru a procesa imaginile video de pe camera. Astfel ei pot identifica: străzi, trotuare, mașini, camioane, copii, adulți și animale. În funcție de obstacolul pe care îl întălnesc, roboții pot lua decizii singure. Se opresc, acordă prioritate și ocolesc obstacole. Mai multe detalii despre cum funcționează robotul Starship autonom.

Detectarea obiectelor de către AI

În 2018 compania a nunțat primul colet livrat de către unul din roboți. De atunci startup-ul s-a extins în 20 de țări și peste 100 de orașe.

Cum funcționează? Ca un robot să ajungă la tine trebuie să plasezi o comandă prin intermediul unei aplicații mobile. Restaurantul/Magazinul online pune produsele în robot, după care acesta pleacă în drum spre locația stabilită de tine. Ești notificat din timp cand acesta ajunge acolo și nu trebuie decât să mergi către acesta și prin intermediul aplicației vei putea debloca trapa de pe robot. Cam ca, easy box de la eMag, doar că pe roți.

KIWIBOT

Startup-ul KiwiBot se adresează companiilor care vor să scape de problema livrărilor întârziate sau neonorate.

KiwiBot – Livrare mancare

Asemănător cu robotul Starship, kiwibot este acționat prin motoare electrice, dar de această dată observăm doar 4 roți. Spre deosebire de Startship acesta are un ecran tactibil prin care robotul își exprimă oarecum stările dar și care îi ajută pe clienți pentru a putea ridica comanda.

Amazon Scout

Cel mai mare retailer online, Amazon lucrează de mai mult timp mai multe soluții alternative de livrare a comenzilor, drone, mașini autonome printre care și Amazon Scout.

Amazon Scout

TeleRetail

Dacă primele două startup-uri se axau pe a livra local, acest robot a fost conceput pentru distanțe lungi. Fondatorii de la acest startup au fost ajutatți de către Bosch pentru a dezvolta un robot autonom de livrare a pachetelor.

Acest robot are doar 3 roți din care două mari foarte subțiri pentru eficiența bateriei, și una mai mică pentru direcție. Pot avea panou solar pentru încărcarea bateriilor, astfel devin foarte eficiente, deoarece în momentul deplasării reușesc să se și reîncarce.

Acest robot a fost construit pentru a se putea deplasa pe piste de biciclete sau chiar pe străzii. De aceea are posibilitatea de a parcurge distanțe mai lungi și acoperi zone extra urbane.

Sameday Bot de la FedEx

Fiind unul dintre cei mai mare livratori din lume, FedEx a dezvoltat deasemenea un robot care livrează singur produsele comandate. Problema este că din punctul meu de vedere, este foarte mare și pare că tocmai a aterizat de pe luna din misiunea din 1959.

Sameday Bot – FedEx

Chiar dacă are forma unei cutii cu roți, acest robot este gândit pentru o interacțiunea mai apropiată cu omul. Practic va veni chiar în fața casei tale pe terasă sau verandă și te va suna atunci când pachetul a ajuns.

Refraction AI

Avantajele livrării prin roboți autonomi

Reducerea costurilor de livrare pe termen lung. În același timp având în vedere faptul că toate sunt acționate electric se va reduce și impactul asupra mediului.

Chiar dacă va dura ceva timp până vor deveni disponibile în mai multe țări, ne putem gândi că timp de livrare a comenzilor se va reduce considerabil deoarece odată plasată comanda, nu va mai trebui să aștepți ca produsul să fie livrat curierului, după curierul să o livreze ție.

Dezavantajele livrării prin roboți

Principalul dezavantaj îl consider ca fiind disponibilitatea serviciului. Amazon Prime există de ani buni, și nici acum nu îl vedem disponibil în România sau alte țări vecine.

Al doilea dezavantaj va fi cel legat de mărimea coletelor. Practic dacă vei comanda un televizor sau un aspirator, cel mai probabil nu va încăpea în unul din aceste căsuțe disponibile pe roboți.

Robotul va putea livra doar câte o comandă pe rând. Asta înseamnă că vor fi nevoie de foarte mulți roboți pentru a simți o îmbunătățire a timpilor de livrare la client.

Concluzie

Chiar dacă nu se v-a întâmpla foarte curând personal abia aștept ca un robot sâ îmi livreze pachetul comandat de pe un magazin online. Desigur la noi în țară mai există și problema faptului că mai orice se fură. Nu au rezistat nici bicicletele care puteau fi închiriate de pe aplicație și multe trotinete au fost la fel furate. Nu contează că acestea au GPS pe ele, și pot fi detectate exact în ce zonă se află dispozitivul.

Mă întreb totuși, ce ar putea face cineva cu un robot care este autonom și foarte bine monitorizat. Îl duci la fier vechi?

În concluzie, roboții care livrează singuri sunt aici, în prezent și sunt foarte sigur că nu va fi genul de tehnologie 3D care va dispărea pentru că nu a fost fiabilă. Practic cam toți curierii Glovo, Uber, Food Panda ar trebui să își caute de pe acum ceva de muncă.

Flota roboti autonomi Starship
Marmureanu Web: Programator ca meserie, mtb-ist ca pasiune.